Varaa parturiaika netissä Facebook Avoinna ma-pe klo 9.00 - 17.00
Satakunnantie 12, 20100 TURKU
Soita puh. 040 5453 509 tai 044 976 0057

Asiaa, ohjeita ja opastusta hiusten maailmasta.

Parturimestarinkirjan merkitys

Minulle on ollut aina tärkeää parturiammattikoulun jälkeenkin jatkuva opiskelu hiusalalla.

Olin suorittanut parturiammattitutkinnon pari vuotta sen jälkeen kun olin perustanut oman liikkeeni, tämä tutkinto tunnettiin aikaisemmin nimellä kisällintutkinto. Jo silloin päätin suorittaa myös mestarinkirjan.

Tutkinnon aloittamiseen meni jokunen vuosi kiireisen yrittäjyyden ja perheen kasvamisen vuoksi.

Vuonna 2009 huomasin, että Valkeakoskella ammatti- ja aikuisopistossa on mahdollisuus ilmoittautua tutkinnon suorittajaksi. Koska olin ollut hiusalalla jo pitkään, tunsin omaavani riittävästi monipuolista työkokemusta ja muuta osaamista ko. tutkintoon.

Tutkintoa varten opettelin lisää atk taitoja, Wordin käyttöä ja digikuvausta, tiedostojen tekemistä ja liittämistä, kuvien siirtoa ym. Teorioiden kertaamiseksi hankin uudet oppikirjat, värjäyksistä ja kiharakäsittelyistä, kemiallisista aineista alallamme, ergonomiasta, turvallisista työtavoista, ammattimatematiikasta ja laiteopista, muuta hiusalan teoriaa ja tietenkin etsin netistä tarvittaessa lisää
tietoja. Vaikka kaikkia näitä tarvitaan joka päivä, oli hyvä tehdä täydellinen päivitys omissakin tiedoissa.

Tutkinto on nimeltään hiusalan erikoisammattitutkinto ja koska olen itse parturiliikkeenharjoittaja, oli itsestään selvää, että suuntautumisalani on parturimestari. Tämä tarkoittaa, että kaikki ammattityöt tehdään miehille. Opiskeluaikaa oli 2 vuotta, joka toteutettiin pääsääntöisesti oman työn ohessa.

Tutkintotehtävät jotka suoritin olivat:

  • Ohjaajana ja perehdyttäjänä toimiminen
  • Yritystoiminnan kehittäminen
  • Hiusalan kehittäminen
  • Miesten ehostaminen
  • Parturimestarin ammattityöt
  • Hiusalan tapahtuman tuottaminen

Tehtävät sisälsivät niin kirjallisia kuin käytännöllisiä tehtäviä ja eri määrän erityyppisiä arvioitavia näytetöitä.

Tutkintotehtäviä arvioi vähintään kolme tutkintotoimikunnan hyväksymää arvioijaa, jotka edustivat työelämää ja koulutusalaa. Tutkintotehtävät sisälsivät oppilaitoksessa ja työpaikalla tehtäviä näyttötehtäviä.

Parturimestarin ammattityöt olivat varsin laajat sisältäen eri- ikäisille miehille tehtäviä hiustenleikkaus-värjäys-pehmennys-partakäsittelyitä, hiusten ja päänahan hoitoja, tyylintulkintaa, kampauksia arkeen ja juhlaan. Kaikissa tehtävissä kuvattiin paljon ja tehtiin suunnitelmat, teoriaosat, käytännön toteutukset ja raportoinnit. Käytännön näyttötehtäviin kuului myös englanninkielen käyttö hyväksyttävästi asiakaspalvelutilanteessa.

Vaikka itselläkin oli paljon työkokemusta, piti jokaiseen tehtävään paneutua huolella, tarkastaa teoriat kunnolla, kerrata joskus opitut kemialliset reaktiot ja vaikutukset hiukseen. Tänä päivänä on myös tärkeää osata aineiden inci-luettelot, eli mitä ne tuotteet todella sisältävät ja miten vaikuttavat. Yleisemmät allergiaa aiheuttavat aineet on tunnistettava ja tiedettävä.

Itseä ja omia töitä piti osata arvioida ja löytää kehityskohteita ja suunnitella jatko- opiskelua.

Parturimestariksi ei vain tulla ammattivuosien jälkeen, osaaminen pitää osoittaa hyväksytyillä tutkintotehtävillä. Monelle alamme ihmiselle ei tämän tyyppinen tutkinto ole tärkeää ja moni ei jaksa eikä ehdi työn lisäksi lähteä opiskelemaan lisää ja antamaan näyttöjä. Alalla pärjää toki ilmankin ja voi käydä tuotetoimittajien järjestämillä kursseilla ja oppia ajankohtaisia värjäys-leikkaus ym. taitoja. Hyvä niinkin, pääasia, että haluaa oppia.

Itselleni parturimestarin tutkinnon suorittaminen oli tärkeää. Koska näyttötehtäviä arvioivat alan kollegat ja opettajat, sekä ohjaajat olivat ammattilaisia, palaute tekemistäni töistä ja näyttöjen hyväksyminen oli minulle vielä arvokkaampaa, kun tunnustusta sai toisilta ammattilaisilta, joka tietävät mitä nämä tehtävät vaativat.

Asiakkaani olivat auliisti malleina ja antoivat kuvata itseään ennen ja jälkeen töiden ja olivat pitkämielisiä kun muutaman päivän olin oppilaitosnäyttöjen takia pois töistä ja työn lomassa tein näyttöjä, he myös olivat ohjaamani oppilaan harjoitusmalleina.

He jaksoivat kuunnella opiskeluni edistymistä, iloitsivat kanssani kun sain hienon mestarikirjan seinälle.

Asiakkaat arvostavat kouluttautunutta hiustensa laittajaa ja tietävät, että hyöty tulee heille. On asiakkaan etu, että parturityön tekijänä haluan aina vaan tehdä parempaa työtä. Sitä asiakkaat arvostavat, yksilöllistä itselleen sopivaa hiustyyliä ja ajanhermolla pysyvää parturiammattilaista.

Parturimestarin tutkinto oli laaja, vaati yhteistyötä eri osaajien kanssa, organisaatiokykyä, johtamistaitoja, kirjoitustyötä, valokuvaustaitoja, hyvää tasaista ammattityötä, itsensä arviointia.

Olen iloinen saavutuksestani ja oikeudesta käyttää parturimestarin ammattinimeä.

Työ ja ajankohtaiset koulutukset jatkuvat.